Arkivbild Foto: TT

Ingen mat och inga aktiviteter – skräckvälde på vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga missförhållanden på ett vårdboende i Karlskoga har resulterat i att en chef och två vårdbiträden har tagits ur tjänst. Personalen har bland annat nekat de boende att äta något efter klockan 17, tvingat dem att stanna på sina rum och systematiskt hotat dem.
– Det är självklart helt oacceptabelt, säger socialchefen Patrik Jonsson.

Ett vårdboende för personer med funktionsnedsättningar har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att en rad missförhållanden uppdagats.

Efter år av vanvård fick till sist några i personalen nog och bestämde sig för att rapportera missförhållandena till kommunens socialförvaltning.

– Situationen beror på att ett fåtal personer i personalen har haft en felaktig människosyn. Det är självklart helt oacceptabelt, säger socialchefen Patrik Jonsson till SVT Nyheter Örebro.

Skulle stanna inne på rummen

I anmälan till IVO, som upprättats efter att kommunen gjort en egen utredning i enlighet med Lex Sarah, framgår att individerna på vårdboendet är otrygga och har fått en dålig livskvalité.

De har fått sin rörlighet begränsad och nekats tillåtelse att vara med på olika aktiviteter. Istället har de uppmanats att stanna inne på sina rum.

Rädda för att äta

I anmälan uppges att personalen har använt ett grovt språk mot de funktionshindrade och hotat dem. De har även nekats att äta mat kvällstid, även om de varit hungriga.

Läs också: ”Vanvården på boendet upprör: ”Blir gråtfärdig”

– De har inte fått äta något efter klockan 17 på eftermiddagarna vilket har gjort att uppehållet för nattfasta har blivit alldeles för långt, ungefär 14 timmar, säger Patrik Jonsson.

”Helt förkastligt”

Alla boende har privata kylskåp på sina rum, men de som haft mat i dem har varit för rädda för att våga äta något.

– Det är helt förkastligt. Självklart ska man få äta när man vill, säger Jonsson.

Flera ur tjänst

Efter utredning har två personer i personalen tagits ur tjänst, varav en har sagt upp sig frivilligt. Även en chef har omplacerats.

En åtgärdsplan har även upprättats av Karlskoga kommun för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

– Vi vill uppmana vår personal att höra av sig till oss om man misstänker att det förekommer missförhållanden på arbetsplatsen. Det är viktigt att vi får information om sådant, säger Karlskoga kommuns socialchef Patrik Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet