Lotta Larsdotter Karlsson är ordförande på FUB Karlskoga. Foto: Johan Pisoni/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vanvården på boendet upprör: ”Blir gråtfärdig”

Uppdaterad
Publicerad

Verbala hot, fysiskt våld och kränkningar. De funktionsnedsatta personerna på gruppboendet i Karlskoga har fått utstå mycket, och reaktionerna efter SVT:s publicering har inte låtit vänta på sig.
– Jag blir helt gråtfärdig när jag hör om vad som inträffat, säger Lotta Larsdotter Karlsson som är aktiv i en förening för personer med utvecklingsstörningar.

De boende på det IVO-anmälda gruppboendet i Karlskoga fick inget fika om personalen ansåg att de var överviktiga. Åt de inte upp maten blev de sparkade på, och om de fick för sig att kasta något kunde de straffas genom att få saker kastade på sig tillbaka.

”Det är fruktansvärt”

Så här har personalen på vårdboendet i Karlskoga agerat enligt interna dokument från kommunen – något som har skapat starka rektioner.

– Det är fruktansvärt. Hur man över huvud taget kan behandla en annan människa på detta vis, frågar sig Lotta Larsdotter Karlsson och fortsätter:

– De här handlar om personer som är beroende av andra för att kunna leva ett drägligt liv, säger Larsdotter Karlsson som är ordförande för FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Lagstiftningen måste efterföljas

Hon tycker att lagen om LSS-vård är bra, men att man som personal måste se till att lagstiftningen efterföljs.

– Jag undrar hur de orkar leva med att gå till jobbet, att kränka andra människor, säger Lotta Larsdotter Karlsson.

Läs också: Ingen mat och inga aktiviteter – skräckvälde på vårdboende

Hon säger att personerna på boendet är myndiga personer och har rätt att röra sig som de själva vill.

– De har egna lägenheter på boendet. Det kallas gruppboende för att det finns gemensamma utrymmen, men de har en egen dörr och ska själva ha rätt att styra över sina liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet