Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hampus Winberg var en av de specialinbjudna åkarna som var på plats för att inviga den nya rampen. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Här kan skateboardåkare glädjas åt ny ”monsterramp”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes en ny vertikal ramp, vertramp, vid Örebro universitet. För Örebro Skateboard handlar det lika mycket om att främja åkningen i den egna föreningen som att locka till sig nya åkare.

Bygget av den nya rampen som mäter imponerande tio meter i bredd och fyra i höjd startade på allvar i maj 2021 efter att delarna transporterats på plats under hösten.

– De sista skruvarna drog vi fast igår vid tvåtiden, säger Daniel Schön som är verksamhetsansvarig på föreningen Örebro Skateboard. Det känns jätteskönt att det är klart nu.

Så bra skateboardstad som möjligt

Under lördagen invigdes rampen av åkare i alla åldrar. På plats fanns bland annat 15-årige Hampus Winberg som sånär tog sig in i OS-landslaget tidigare i år och 13-åriga Hedda Hjertberg som är en av Sveriges bästa kvinnliga åkare.

I motvikt till det presenterades rampens historia på plats av Hans ”Puttis” Johansson, Sveriges bästa vertåkare på 80-talet och fortfarande aktiv som 57-åring.

– Vi försöker göra Örebro till en så bra skateboardstad som möjligt, säger Daniel Schön. Det finns inte så många vertramper i landet så vi hoppas att staden kan bli en destination för åkare från hela landet.

Den är ny i Örebro men faktum är att den nya skaterampen, eller vertrampen, byggdes redan 1981 till ett skateboardläger i Rättvik, där två av världens bästa skateboardåkare, Steve Caballero och Mike Macgill var lägerledare.

1985 gjorde en 17-årig Tony Hawk en 720 i rampen och bidrog till historien.

Sex år senare revs rampen och magasinerades.

Det var inte förrän 2017 som den rustades upp igen för en återträff med Steve Caballero och Mike Macgill, som fortfarande är skateboardproffs.

Rampen såldes 2019 till Norge men på grund av coronapandemin så kunde den inte hämtas och föreningen Örebro Skateboard fick erbjudande om att köpa den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer