Jonas Tannerstad laddar den bil som använts i testet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Elbilen kan bli räddningen vid strömavbrott eller nätproblem

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan elbilar börja leverera el från sina batterier till huset de står parkerade i. Det kan vara ett sätt att klara både strömavbrott och plötsliga förbrukningstoppar i det svenska elnätet framöver. Ett lyckat försök har just gjorts i Örebro.

En ny sorts laddare provkördes nyss i garaget under det kommunala bostadsföretaget Öbos huvudkontor i Örebro.

Den kan inte bara ladda batterierna på bilen, utan också ta tillbaka strömmen om det skulle behövas.

Testet gick över förväntan.

– Jag tänkte att jag nog bevittnade ett historiskt ögonblick, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo.

För en enda bil med kraftfullt batteri kunde leverera runt 30 procent av den el som behövdes för att hålla igång en stor fastighet med kontor, restauranger och lägenheter under några timmar. Det handlar då om den el som själva huset behöver, till exempel till trapphus, hissar och ventilation.

Det betyder att bilarnas batterier kan fungera som reservkraft vid ett strömavbrott.

Men det kan också finnas större uppgifter.

När laddaren i det vita skåpet får signaler om att det behövs el, kan den sluta ladda bilen och istället ta el från batteriet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Svårt att klara el-toppar

Elnätet står inför problem.

Till exempel kan det bli svårt att få tag på tillräckligt mycket el tillräckligt snabbt framöver under kalla vinterdagar. I en rapport från Svenska kraftnät, det statliga affärsverk som förvaltar det svenska stamnätet för el, konstateras att det kan bli svårt att klara topparna. En orsak är minskningen av kärnkraft de närmaste åren.

Det finns också redan idag växande städer där elnätet inte räcker till om man vill bygga fler industrier eller bostadsområden.

– Idag är det trångt i våra elnät. Svenska kraftnät och energibranschen kan inte bygga om elnäten i den takt som behövs. Det gör att slutanvändarna av el måste bli mer flexibla. Så vi kan som fastighetsägare bidra till energisystemet och det är en stor vinning, säger Jonas Tannerstad.

Elbilen blir en lösning

De elbilar som inte rullar för tillfället blir nu för Öbos del en av lösningarna för att klara de tillfälliga toppar när många vill ha el samtidigt.

Sedan laddas batterierna upp igen på nätterna, när efterfrågan är mindre.

Tror du att vi kommer att få se det här i fler hus den närmaste tiden?

– Ja, jag är helt säker på att det kommer att bli så. Det är en helt nödvändig utveckling. Och jag tror också att i förlängningen kommer vi att knyta ihop oss med våra hyresgästers bilar och att det kan förändra hyresavtal och annat framöver, säger Jonas Tannerstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer