Så här borde sjukhusen göra med tangentborden för att undvika att samma datorhaveri inträffar igen, menar mjukvaruleverantören. Foto: Monika Bruhn/SVT

Bokstaven å ledde till datorhaveri på universitetssjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning på Universitetssjukhuset i Örebro fick en oväntad vändning när personalen skulle göra en anteckning i sjukhusets datorsystem. När personalen skrev ett ord med bokstaven å kraschade hela systemet och undersökningen fick avbrytas. Anledningen till haveriet är att programvaran inte tillåter den svenska bokstaven å.

Under en lång och obehaglig undersökning på Universitetssjukhuset i Örebro svimmade en patient. Normalt spelas EKG och blodtryck in för kontinuerlig bedömning vid den här typen av undersökning men programmet hade låst sig, enligt en anmälan till Läkemedelsverket.

Illamående låste EKG-mätning

Det var när sjukhuspersonalen skrev in en anteckning med ordet ”illamående” som programmet låste sig. Enligt leverantören är bokstaven å ett icke-godkänt tecken i mjukvaran.

”Tejpa något på knappen”

Leverantören av mätningsutrustning föreslår att sjukhuset kan ”byta tangentbord” eller ”tejpa något på den knappen” så att misstaget inte upprepas. Men dessa förslag på åtgärder godtar inte Universitetssjukhuset i Örebro och kräver istället att programleverantören anpassar programvaran till svenska tecken.

Patienten måste eventuellt genomgå samma undersökning igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.