Foto: SVT Montage

ÖBO:s vd tredje högst betald i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I snitt tjänar en vd vid ett kommunalt bostadsbolag i Sverige 80.000 kronor. I Örebro län ligger tre bolag på eller över snittet, och mest tjänar Ulf Rohlén vid Örebrobostäder.

Örebrobostäder (ÖBO), Kumla bostäder och Karlskogahem är de enda kommunala bolagen där vd:n har en lön som motsvarar eller överstiger rikssnittet. Det visar en sammanställning som Hem & Hyra har gjort.

Ett av landet största bolag

Ulf Rohlén vid ÖBO tjänar 135.000 kronor i månaden, vilket är högst i länet, men också tredje mest i Sverige. Men det är inte så konstigt menar flera av ÖBO:s styrelsemedlemmar som SVT Örebro pratat med.

– ÖBO är ett av landets största bostadsbolag både när det gäller antalet lägenheter och omsättning, säger Anders Åhrlin (M), andre vice ordförande i ÖBO:s styrelse. Det är mot den bakgrunden som vår VD också är en av de högst betalda.

Uppskattad arbetsledare

Enligt Anders Åhrlin har Ulf Rohlén gjort en stor insats för bolagets utveckling.

– Han har ett gott öga för när vi behöver göra investeringar i rätt tid. Marginalerna är inte så stora i ett allmännyttigt bolag och en felinvestering kan bli ödesdiger. Dessutom är han en uppskattad arbetsledare och har sett till att tillvarata många bra idéer som funnits i organisationen,  bland annat på energisidan.

”Så här ser lönenivåerna ut”

VD-lönen är till syvende och sist ett resultat av lönesättningen i bostadsbranschen menar Anders Åhrlin.

– Jag förstår att många kan reagera på att det är mycket pengar, men såhär ser lönenivåerna ut. Däremot är jag av åsikten att en välbetald VD ska göra bra reslutat, och det det har vi fått genom Ulf Rohlén.

Örebrobostäder – 135.500 kr/månad
Kumla bostäder – 104.000 kr/månad
Karlskogahem – 80.000 kr/månad
Laxåhem – 72.794 kr/månad
Hällefors bostads AB – 68.000 kr/månad
Nora – 68.000 kr/månad
Hallsbergs bostadsstiftelse – 66.500 kr/månad
Askersundsbostäder – 65.700 kr/månad
Degerforsbyggen – 50.000 kr/månad
Lekebergsbostäder – 49.000 kr/månad
Lindesbergsbostäder – 47.000 kr/månad
Ljusnasberg fastighets avdelning – 43.600 kr/månad

Källa: Hem & Hyra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer