Foto: SVT

Ödehuset som blev en knarkfabrik – igen

Uppdaterad
Publicerad

Villan i Ställberg i norra Örebro län förverkades i en unik dom av tingsrätten i Örebro för sex år sedan efter ett av de dittills största tillslagen mot cannabisodling i Sverige. Polismyndigheten sålde sedan huset och för två veckor sedan gjordes åter ett tillslag, även denna gång mot ännu en cannabisodling. Fyra män sitter just nu häktade i väntan på rättegång.

Vid ett tillslag för två veckor sedan hittade polisen en stor cannabisodling i en villa i utkanten av Ljusnarsberg. I samma villa gjordes det för sex år sedan, 2009, ett av de dittills största tillslagen i Sverige mot just cannabisodling. Förutom avancerad odlingsutrustning beslagstogs 60 kilo cannabis, då till ett värde av mångmiljonbelopp i missbrukarledet.

I det fallet var det fyra vietnamesiska medborgare som i industriell skala odlat drogen i två ombyggda villor, varav den ena alltså åter är under utredning för samma typ av brottslig verksamhet.

”Lös med ficklampa”

– Polisen kom på natten och lös med ficklampor runt huset. Sen kom de tillbaka på morgonen med flera bilar, piketbuss och tekniker. Sen har jag läst om att det är drogrelaterat, säger Max Dysholm som bor granne med den aktuella fastigheten.

– Det är en cannabisodling där uppe och vi har fyra personer häktade. En misstänkt för grovt narkotikabrott och de andra tre för medhjälp till grovt narkotikabrott, säger kammaråklagare Inger Sandström vid åklagarmyndigheten i Örebro.

Hon vill just nu inte släppa ytterligare detaljer i ärendet. Men för hennes del är det nämligen andra gången fastigheten finns på hennes bord, men med nya misstänkta.

Det anmärkningsvärda är nämligen att tingsrätten i Örebro i domen 2009 beslöt förverkade fastigheterna då de av åklagaren ansågs utgöra ett brottsverktyg.

Polisen sålde fastigheten

Polismyndigheten sålde senare samma år den nu aktuella fastigheten till ett par som år 2013 sålde huset till en svensk man, idag 42 år, som nu alltså sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott som skall ha skett under perioden 7 juni förra året till den 3 maj i år.

– Staten var ju tvungen att ta hand om det här huset då. Man såg till att få bort all odlingsutrustning och sedan gick fastigheten ut till försäljning på marknaden, säger Inger Sandström

Men vad säger du om att det kan bli så här?

– Jag vet inte vad man ska säga. Jag vet inte om det är ett ödets nyck, eller om huset är känt. Det kändes lite konstigt när jag hörde adressen i alla fall.

Men grannen har inte märkt inte att det pågick något konstigt i grannhuset.

”Inte mycket kontakt”

– Vi hade inte mycket kontakt. Vi hälsade på varandra när han flyttade in och sen när vi möttes. Han var en trevlig person. Alldaglig, inget konstigt alls. Han betedde sig som vem som helst, säger Max Dysholm

Samtliga fyra häktade är sedan tidigare kända av polisen och dömda för brott. Bland de tidigare domarna finns bland annat rån, utpressning och flera narkotikabrott.

Det finns även kopplingar till gängkriminalitet då åtminstone en av männen tidigare har funnits på Rikskriminalpolisens lista över 100 gängkriminella som varit särskilt prioriterade att gripa.

– Det är ju tråkigt. Det drar ju ner på ryktet för alla andra som bor här och den stämpeln sitter ju kvar sen tidigare, säger Max Dysholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.