Jonas Kleber (C) Foto: Lindesbergs kommun / TT Bild

Ojämn fördelning av flyktingmottagning – fortfarande

Publicerad

Efter en ny lag skulle tre av länets kommuner inte anvisas fler nyanlända alls efter 2016. Nu visar en granskning som Dagens Samhälle gjort att trycket på dessa kommuner fortsätter att vara högt – medan andra kommuner i landet inte tar emot sin kvot.

Den nya bosättningslagen som kom till 2016 för att fördelningen av nyanlända skulle ske mer rättvist i landets kommuner har inte fungerat. Det rapporterar Dagens Samhälle.

Fortfarande är fördelningen mycket ojämn och pressen fortsätter att vara hårt på de kommuner som redan tagit emot flest flyktingar.

Fortsätter att ta emot

Ljusnarsberg var den kommunen som tog emot flest nyanlända, sett till antalet invånare i kommunen, 2015-2016. Den blev också en av 14 kommuner som enligt de nya talen inte skulle anvisas fler nyanlända alls.

Två andra kommuner i Örebro län som också undantogs var Laxå och Lindesberg.

Men redan i år har Ljusnarsberg enligt Migrationsverkets statistik tagit emot 38 personer, Laxå 42 och Lindesberg 114.

– Det beror ju på den fria rörligheten, säger Jonas Kleber (C) vice ordförande i kommunstyrelsen Lindesberg. Men om det dessutom är så att vissa kommuner inte tar emot sin kvot så drabbar de ju oss andra. Det tycker jag det är mycket tråkigt. Alla kommuner borde ställa upp solidariskt.

”Varit mycket tufft”

Jonas Kleber är ändå glad att lagen kom till.

– Annars hade vi kanske haft en ännu svårare situation.

Samtidigt är han glad att kommunens invånartal växer.

– Vi vill ju ha många invånare men det är svårt för oss att växa tillräckligt snabbt. Vi har klarat att erbjuda plats i förskola och skola men det har varit mycket tufft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.