Krävde ersättning för matförgiftning – ökänd restaurangbedragare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger runt om i Sverige säger sig blivit utsatta för en och samma bedragare – en kvinna i Örebro som ringer runt och påstår att hon blivit matförgiftad av deras mat, trots att hon aldrig varit där. Nu åtalas kvinnan.

Restaurangpersonal runt om i Sverige vittnar i en Facebookgrupp om att en kvinna systematiskt försökt bedra dem på pengar. Den misstänka bedragerskan som är i 50-årsåldern och bosatt i Örebro är ökänd i branschen.

Nio målsäganden

Flera restauranger berättar att de polisanmält kvinnan men att inget hänt – nu åtalas hon i Örebro för bedrägeri och ringa bedrägeri av sammanlagt nio olika restaurangägare.

– Min inställning är att jag inte hade väckt åtal om det inte finns tillräckliga skäl för en fällande dom, berättar åklagaren Anna-Sara Karlsson.

Summan som kvinnan lyckats lura till sig av dessa nio restauranger uppgår till 8 304 kronor.

Örebrorestauranger inte förskonade

Flera restauranger i Örebro har råkat ut för kvinnan. En av dem är Frida Ritzën Norman som äger Sallad& i Saluhallen.

– Först tog jag det på stort allvar, säger hon, men när jag började fråga runt bland personalen var det ingen som kände igen den beställning som kvinnan påstod att hon hade gjort. När vi sedan kollade i vårt kassaregister fanns det ingen beställning där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.