Forskning visar att mellan 40 och 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av parodontit. Men problemet är att många inte vet om det. Det är nämligen en sjukdom som ofta varken känns eller syns.
– Rött, inflammerat och svullet tandkött som blöder kan vara en indikation på att det finns en risk för parodontit, och i ett senare skede av sjukdomen kan man se hur tandhalsarna blir längre, säger Torbjörn Bengtsson, professor vid Örebro universitet.
Bakterierna kan flytta sig ut i kroppen
Så småningom kan parodontit orsaka tandlossning, men det finns fler risker. Bland annat har forskare kunnat konstatera att risken för hjärt- och kärl-sjukdomar ökar eftersom att bakterierna ibland kan förflytta sig från munnen till andra delar av kroppen.
– Bakterierna kommer lätt ut i blodet eftersom att det finns stor blodförsörjning i munnen. Hamnar de i hjärtats kranskärl leder det till en ökad risk för åderförkalkning och hjärtinfarkt, säger Torbjörn Bengtsson.
Forskarna letar efter ämne mellan tänderna
Nu ska forskarna därför utveckla en ny teknik som ska göra det möjligt att hitta och identifiera vissa speciella ämnen som bildas mellan tänderna vid parodontit.
– Vi använder fiberoptik med en sensor som kan mäta av enzymaktiviteten i fickorna mellan tänderna. När en person har parodontit producerar bakterierna ett speciellt enzym som bryter ned tandvävnaden och det är detta enzym vi vill mäta, säger han.
Letar efter alternativ till penicillin
Målet med forskningen är att metoden ska kunna användas för att i ett tidigt stadie identifiera och hindra sjukdomen från att utvecklas.
– I samband med det här projektet tittar vi även på nya metoder att medicinera mot olika typer av baktierieinfektioner. Vi jobbar bland annat med ett bacteriocin som fungerar som ett alternativ till våra vanliga typer av antibiotika såsom penicillin, säger han.
Så skyddar du dig mot parodontit
Det bästa sättet att skydda sig mot parodontit på är att ha en god munhygien:
• Borsta tänderna varje dag
• Använd tandtråd
• Besök tandläkaren regelbundet