Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Söderlund, ny ägare till Ica i Krämaren i Örebro, och Johan Levin, butikschef på Coop Ladugårdsängen, bekräftar båda att det finns en ökad efterfrågan på så kallade ”röda” prislappar. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Ökat intresse för röda prislappar hjälper handlare i Örebro att minska matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kunder letar efter prisnedsatta varor med nära bäst före-datum. Det bekräftar handlare i Örebro. För att möta efterfrågan och samtidigt minska på matsvinnet har handlarna olika tillvägagångssätt.

Johan Levin, butikschef på Coop Ladugårdsägen, har löst situationen delvis genom att packa grönsaker och frukter med kosmetiska fel i lådor som säljs till nedsatt pris. Dessutom har butiken börjat med att använda såväl grönsaker som andra råvaror för att tillaga matlådor, som sedan säljs i butikens avdelning för färdiglagade produkter.

–  Vi har även börjat titta på vår beställningsprocess, så att rätt varor kommer hem i rätt volymer i fortsättningen, säger Johan Levin.

Matsvinnet

Viktigt att vara konsekvent med kunderna

Joakim Söderlund, ny ägare till Ica-butiken i Krämaren i Örebro, vill få bort det stora matsvinnet från butiken. Just nu försvinner 2,8 miljoner kronor varje år på svinn, och för att lösa det har han infört olika typer av rutiner, både i butiksarbetet och bland medarbetare. Men viktigast för honom är att vara konsekvent mot kunderna.

– Det är viktigt att placera varorna på samma ställe, då får kunderna det lättare att hitta dem, säger han.

Hör hur Joakim Söderlund och Johan Levin tänker angående matsvinnet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet