Konkurrensen om yrkesvuxenutbildningarna har hårdnat. Foto: TT

Ökat söktryck på komvux i Örebro inför hösten

Uppdaterad
Publicerad

Söktrycket på Örebro kommuns yrkesvuxutbildningar på Komvux har ökat. Detta på grund av att boende i länet nu kan söka utbildningar i alla kommuner.

Till hösten drar många yrkesutbildningar på Komvux igång och inför de utbildningar som nu börjar ser Linus Jonasson, enhetschef på Yrkesutbildningscenter i Örebro kommun, ett allt större intresse.

– Det märks på alla de utbildningar vi startat 2019, vi har bra utbildningar och folk börjar förstå att det är en bra väg till anställning. I Örebro kommun fyller vi alla platser snabbt efter ansökan, säger Linus Jonasson.

Fritt att söka inom länet

En anledning till det ökade söktrycket är att alla invånare i länet från och med 2019 kan söka yrkesvuxutbildningar i alla kommuner i Örebro län. Det får till följd att det inte bara är Örebroare som söker utbildningar i stan.

– Den fria ansökningen infördes fullt ut 2019. Det är enormt viktigt för kompetensförsörjningen eftersom länet inte är så stort och det finns goda pendlingsmöjligheter. Dessutom skapar det större utbildningsmöjligheter för alla invånare i länet, om någon till exempel bor i Laxå eller Ljusnarsberg så kan de nu utbilda sig till elektriker i Örebro.

Utbildar de flesta yrkesverksamma

Yrkesvuxutbildningar startar under hela året, men de flesta drar igång nu i augusti. En yrkesvuxutbildning ger samma yrkeskompetens som en treårig gymnasieutbildning men de tar knappt ett år eftersom man inte läser några andra ämnen förutom de som är kopplade till yrket.

– Yrkesvux är ett väldigt snabbt sätt för en vuxen person att komma ut på arbetsmarknaden. Alla känner till att man kan bli snickare på tre år på gymnasiet men när man är vuxen skalar man bort till exempel matten och därför går det ganska fort.

Yrkesutbildningar ges endast inom branscher där det finns stora anställningsbehov och landets vuxenutbildningar utbildar fler yrkesverksamma än gymnasieskolorna.

– Man tänker att den större delen av kompetensförsörjning på gymnasienivå kommer från gymnasieskolan men minst lika många kommer från vuxenutbildningen, säger Linus Jonasson.

– Om man funderar på hur man ska in folk på arbetsmarknaden så är det här ett väldigt framgångsrikt och effektivt sätt, tillägger Linus Jonasson.

Yrkesvuxenutbildningar i Örebro län

Sydnärke:

Barnskötare, vård och omsorg

Kumla:

Bagare/konditor, barnskötare, busschaufför, butikssäljare, byggutbildning, fastighetsskötare, lokalvårdare, maskinförare, målare, kock, vård och omsorg, yrkesförare/lastbilschaufför

Örebro:

Svetsare, yrkesförare godstransporter, VVS-montör, anläggningsmaskinförare, barnskötare, byggnadsarbetare, fordonslackerare, fordonsmekaniker, installationselektriker, kock, lantbruk, trädgård, verkstads- och maskinoperatör, vård och omsorg, värdskap och service inom hotell och handel, yrkesförare persontransporter

Karlskoga och Degerfors:

Omvårdnad, industriteknik

Nora:

Barnskötarutbildning, vård och omsorg

Lindesberg:

CNC/skärande bearbetning, kock, svets- och plåtteknik, verkstadsteknisk utbildning, vård och omsorg

Hällefors:

Vård och omsorg, industri- och verkstadsteknik, kock och servering, barnskötare/elevassistent

Ljusnarsberg:

Vård och omsorg, barnskötare/elevassistent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.