Fredrik Karlsson är direktor på Örebro Stadsmission. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Ökat tryck på Stadsmissionen – fler söker akut hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I normala fall stänger Stadsmissionen i Örebro sina verksamheter ett par veckor under sommaren när de anställda har semester. I år har man beslutat att det inte går, på grund av ett ökat tryck.

Fredrik Karlsson, direktor på Örebro Stadsmission, är själv en av de som sommarvikarierar för att verksamheterna ska kunna hålla öppet. Orsaken till att Stadsmissionen inte har sommarstängt är ett ökat tryck på verksamheten, något som Fredrik Karlsson tror beror på coronapandemin och den ökade arbetslösheten.

– Vi märker att det både är fler och nya gäster, både på Porten men också på matcentralen där vi delar ut matsvinn från stadens mathandlare. Det är ett väsentligt ökat tryck, en ökning på någonstans mellan en fjärdedel och 50 procent, säger Fredrik Karlsson.

Coronaviruset i Örebro län

”De allra flesta är barnfamiljer”

Vid matcentralen delar man ut matkassar till Portens besökare en dag i veckan, till Crossroads besökare en annan och, tillsammans med Immanuelskyrkan, en tredje till en grupp med bredare ekonomisk utsatthet.

– De allra flesta där är barnfamiljer som behöver stöd för att få ihop sin vardagsekonomi helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet