Lotta Lindner, enhetschef för Örebrobaden. Foto: Philip Naskret/SVT

Oklart om bakteriesmitta finns på Eyrabadet

Publicerad

Eyrabadet i Örebro har varit stängt för sanering sedan i söndags efter att två barn drabbats av sjukdomen som kallas ”badhusfötter”. Men det är oklart om Eyrabadet är källan till smittan. Bland annat har Region Örebro län inga uppgifter att någon annan i länet insjuknat.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på regionen, uppger för SVT Nyheter Örebro att hon fick kännedom om de båda fallen genom media. Det finns ingen anmälningsplikt för ”badhusfötter” enligt smittskyddslagen.

Sjukdomen orsakas av bakterien Pseudomonas aeruginosa, som trivs i vatten, och det är främst barn som riskerar att insjukna.

”Vet inte varför”

Symptomen är att fötterna ömmar och blir svullna.

– Man vet inte varför det blir så här. En teori är att barnen har mjuka fotsulor. Det kan exempelvis vara att fotsulorna får små hudskador i kombination med bakterienivån som triggar inflammationen i fotsulan, säger hon.

Enligt Gunlög Rasmussen kräver inte ”badhusfötter” någon specifik behandling utan symptomen brukar försvinna efter några dagar.

– Det krävs ingen antibiotikabehandling, säger hon.

Från samma familj

Lotta Lindner, enhetschef för Örebrobaden, uppger att de båda badgästerna som drabbats av sjukdomen är två barn från samma familj.

– Den ena är värre drabbad än den andra. Det ena barnet har haft svårt att gå och haft jätteont i sina fötter, säger hon.

Är ni osäkra om ni haft den här smittan på Eyrabadet överhuvudtaget?

– Ja, det finns inga belägg för att det verkligen är så. Men vi utgår från att det är så och sanerar därför hela anläggningen, säger Lotta Lindner.

Oklart när badhuset öppnar

Örebro kommun har bland annat haft kontakt med badhuset Fyrishov i Uppsala som hade ett större utbrott av ”badhusfötter” tidigare i år och håller nu på att sanera Eyrabadet med klor.

Det är i nuläget oklart när badhuset kommer öppna igen.

– Vi vill inte lova någon tid nu, men arbetet går bra och vi kommer lägga ut tid för öppning på kommunens hemsida, säger Lotta Lindner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.