Ett 20-tal barn har hittills smittats av bakterien, enligt Region Uppsala. Foto: SVT

Nya diagnosen ”Badhusfötter” bakom mystiska utbrottet på Fyrishov

Uppdaterad
Publicerad

De många fall av barn som drabbades av rodnade och ömmande fötter på Fyrishov i våras var ett utbrott av sjukdomen badhusfötter. Och det är första gången den diagnostiserats i Sverige, skriver Läkartidningen.

Det var i februari i år som ett antal barn i förskole- och lågstadieåldern undersöktes på Akademiska sjukhusets barnmottagning i Uppsala, på grund av ovilja att belasta fötterna. Samtliga barn hade rodnade, kraftigt ömma och svullna fotsulor.

Det visade sig att alla barn hade besökt kommunens största badhus några timmar till ett dygn före de första symtomen, varför smittskyddsenheten i Region Uppsala och kommunens miljöförvaltning påbörjade en utredning.

Misstänkt samband

– Många föräldrar berättade att de vistades på en särskild simanläggning dagen före. När vi såg fler och fler barn med oförklarligt ömmande fotsulor började vi förstå att det måste finnas ett samband, säger Susanne Sütterlin, mikrobiolog, läkare och blivande specialist inom barnmedicin i Uppsala, till Läkartidningen.

Efter en litteratursökning kom läkarna diagnosen på spåret: badhusfötter – orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Eller Pseudomonas hot-foot syndrome, som sjukdomen heter på engelska.

Sammanlagt ett 20-tal barn drabbades och symtomen försvann av sig själva inom två till tre dygn. I något enstaka fall förekom symtom i upp till en vecka, skriver Läkartidningen.

Sökning gav svaret

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin.

Misstankarna riktades mot en del av en undervisningsbassäng som hade målats om i januari, men redan i februari börjat flaga, samt en intilliggande lekhörna. Provtagning bekräftade misstankarna. De båda områdena stängdes av och därefter har inga nya fall rapporterats.

Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila.

Någon antibiotika behövs inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer