Två smittkällor har lokaliserats har bakterien Pseudomonas aeruginosa som gett hudutslag. Leksaker och underlaget på botten i UV-bassängen. Foto: SVT

Ny smittkälla på Fyrishov hittad i golvfärg

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu visat sig att det finns ytterligare en smittkälla bakom de hudutslag som drabbat barn som badat på Fyrishov i Uppsala.

– Färgen i undervisningsbassängen har visat positivt utslag på bakterien Pseudomonas aeruginosa, säger Helene Lundevall, koordinator på Fyrishov.

Det har tidigare rapporterats om att det är bakterier på leksaker på Fyrishov har gett upphov till de huduslag som drabbat åtminstone ett 20-tal barn. Nya analyser visar att bakterierna även finns på färgen på undervisningsbassängens botten.

– Vi lämnade prover på flagor från bassängen samt färgburken till analys, och färgen från bassängen gav positivt utslag. Om det är färgen eller botten vet vi inte än, men det står klart att bakterierna finns på ett fast material, säger Helene Lundevall.

Fyrishov har stängt av hela undervisningsbassängen och arbetar nu med att tömma den på vatten. Därefter, troligtvis imorgon eller på onsdag, ska de ta nya prover som de kommer att sända på analys.

Det ska även analyseras om det är färgen tillsammans med vattnet som ger upphov till bakterierna.

UV-bassängen stängd i cirka sex veckor

Fyrishov har sänt fler prover på analys; från Äventyrsbadet, simhallen och fler leksaker.

– Det har inte kommit tillbaka några andra positiva svar, utan det är koncentrerat till undervisningsbassängs-området. Men vi fortsätter att ta prover kontinuerligt som vi alltid gör, säger Helene Lundevall.

Prognosen för att kunna öppna bassängen är om sex veckor, då bassängytan ska slipas och målas om. Det här påverkar de drygt 30 olika grupperna som bedriver sin verksamhet där.

– Vi hoppas på att kunna komma igång så snart som möjligt. Vi har dialoger med de olika föreningarna och företagen. Det kan bli så att de får vara i andra bassäger om det fungerar bra, men vi har även pratat om att flytta fram undervisningen för en del kurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.