7 barn har drabbats av röda och svullna fötter. Foto: SVT

Fyrishov larmar – misstänkt bakterie i badet

Uppdaterad
Publicerad

Fyrishov larmar nu om en misstänkt bakterie som kan finnas i badets anläggning. Flera barn som badat har fått uppsöka sjukhus.

– Det känns inte roligt. Totalt är det sju barn som blivit dåliga, säger Helene Lundevall, koordinator på Fyrishov till SVT Uppsala.

Flera barn ska enligt Fyrishov själva ha fått svullna och röda fötter efter att de badat i anläggningens bassänger. Bakterien som man tror att det rör sig om heter ”pseudomonas aeruginosa”.

Något som UNT var först med att rapportera om.

– Vi har fått indikation från Miljökontoret och Smittskyddsverket att den här bakterien kan finnas här. Vi tar hela tiden vattenprover och de har inte visat på något. Det är ett mysterium. Det sitter inget i vattnet i alla fall, säger Helene Lundevall.

Det är i undervisningsbassängen som bakterien har hittats. Foto: SVT

Misstänker färgen

Nu misstänker man att det inte handlar om vattnet utan om färg som använts vid målning av en av bassängerna.

– Det vi funderar på just nu är om det här kan ha något att göra med undervisningsbassängen som vi målat om nyligen, om det är den färgen. Så nu stänger vi den grunda delen och utreder den mer specifikt.

Har ni övervägt att stänga av hela anläggningen?

– Nej, det har vi inte.

Kan man känna sig trygg om man kommer och badar hos er?

– Ja, det tycker jag att man ska göra. Vi har gjort en hel del åtgärder under natten också, säger Helene Lundevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.