Barn äter allt mer läkemedel som inte godkänts för barn utan enbart har prövats på vuxna. Det gäller framför allt sömnmedlet melatonin.
Totalt har förskrivningen av sömnmedel till barn ökat med 227 procent på sex år, visar statistik från Socialstyrelsen.
– Det är viktigt att vi tar fasta på de här signalerna och försöker ta reda på vad det är vi ska åtgärda egentligen, istället för att skriva ut alla de här recepten, menar sömnläkare Lena Leissner vid USÖ.
Att medicinerna som förskivs inte heller är utprovade för barn oroar också.
– Man vet inte vad det kan ställa till med i den unga kroppen, säger Lena Leissner. Jag tycker att det är extra problematiskt när det gäller medicin som påverkar nervsystemet.
Enligt Lena Leissner har sjukvården det största ansvaret för att medicinerna skrivs ut till barn – men även föräldrar har ett ansvar.
– Många av de barn och ungdomar som kommer till min mottagning har föräldrar som lever livet lite för fort och väldigt ofta också har sömnproblem, konstaterar hon. Som förälder ”smittar” man sina barn beteendemässigt så där har vi ett stort ansvar som föräldrar att skapa en positiv attityd till sömn.
Även användningen av lugnande, antidepressiva medel och neuroleptika har ökat. När det gäller ADHD-preparat har förskrivningen ökat med 178 procent sedan 2006.