Oleksandr bor i Kiev: ”Vaknade mitt i natten”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inlett en militär attack mot Ukraina. Det rapporteras om kraftiga explosioner i bland annat huvudstaden Kiev. Invånare ska ha uppmanats att söka sig till skyddsrum, när krigslarm ljöd.

– Jag vaknade mitt i natten av att det smällde, säger Oleksandr, som bott i Örebro, men nu flyttat tillbaka till Kiev.

Oleksandr flyttade till Örebro 2011, men i augusti förra året flyttade han med sin fru Ganna till Kiev. Under onsdagen sa han till SVT att man inte behöver vara rädd, det som händer händer. Bara timmar senare invaderade Ryssland Ukraina. SVT når honom igen vid 10-tiden på torsdagen.

– Jag var ute med hunden i morse vid åttatiden och då hörde jag en del smällar här och var. Det är konstigt ute. En del har packat sina bilar och åkt, de är inte kvar. Man kan förstå dem på sätt och vis. Andra väntar för att se vad som händer, säger han.

Kriget i Ukraina

Stannar kvar

Han är byggarbetare, men arbetet ställdes in idag på grund av kriget. Oleksandr och Ganna har just nu inga planer på att lämna landet, däremot vet de precis var närmsta skyddsrum finns och de kommer ta sig dit om det inte känns säkert i lägenheten. Oleksandr hoppas att världen ska hjälpa Ukraina att stoppa Ryssland.

– Världen måste samlas runt Ukraina och lugna ner Ryssland, annars är det ingen som vet vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet