Olof Ericsson Foto: SVT

Olof väcker liv i en av Sveriges äldsta notsamlingar

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges äldsta notsamlingar kommer från Örebro. Nu vill musikern Olof Ericsson, som till vardags spelar med Svenska kammarorkestern, ge Närkesamlingen 1731 nytt liv.

Det är Sveriges äldsta notsamling av folkmusik, men trots det är den ganska okänd. Olof Ericsson säger att samlingen borde vara mer känd, med sin spännande musik och sitt ursprung.

– Man vet inte riktigt vad det är för sorts musik som finns i den. Den är ju benämnd som Sveriges äldsta notsamling av folkmusik. Men på den tiden fanns det inga skarpa gränser mellan folkmusiken eller den klassiska musiken utan det var helt enkelt låtar som man har tecknat ned, som man tyckte om.

Fortsatt engagemang för samlingen

Nu har Olof Ericsson, som till vardags spelar med Svenska kammarorkestern, arrangerat upp några verk och tillsammans med några vänner börjat spela låtarna. Och det finns mycket gemensamt med barockmusiken.

– Man kan känna igen vissa figurationer, väldigt mycket av det svängiga, dansanta finns med, väldigt mycket rytmiskt som hela tiden rör på sig. Så det finns stora likheter.

kommer du fortsätta engagera dig i den här notsamlingen?

– Absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.