Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nationella bombskyddet arbeta på platsen. Foto: SVT

Polisen: Misstänkt föremål i Sörbyängen i Örebro var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen har ett område i Sörbyängen i Örebro spärrats av efter att ett okänt föremål hittats. Nationella bombskyddet är på plats och boende i det aktuella huset har evakuerats med lyftkran.

På söndagen meddelade polisen att föremålet inte innehöll inget sprängmedel eller annan farlig komponent.

Boende i området ombads hålla sig inomhus och respektera avspärrningarna. Ett 20-tal personer som står skrivna på den drabbade adressen evakueras med hjälp av räddningstjänstens skylift.

Vid 17-tiden meddelade polisen att det inte fanns någon prognos för hur länge avspärrningarna och evakueringen kommer råda och att en närliggande skola och en kyrka fanns för de som inte kunde komma till sina lägenheter.

Totalt kommer tre trapphus evakueras under kvällen.

”Måste utgå från att det är skarpt”

I väntan på Nationella bombskyddet har polisen inte kunnat bedöma föremålet närmare, och vidtog därför flera försiktighetsåtgärder vid platsen.

– Just nu måste vi utgå från att det är skarpt, säger Gabriel Henning, presstalesperson för polisen i region Bergslagen på eftermiddagen.

Strax innan halv åtta på kvällen anlände bombskyddet till platsen och omkring 40 minuter senare meddelade SVT:s reporter att polisen började ta ner avspärrningarna.

Avspärrningarna hävdes efter att bombgruppen säkerställt att föremålen inte längre utgjort någon fara för allmänheten.

Under söndagen meddelade polisen att föremålet inte innehöll sprängmedel eller annan farlig komponent. Brottsrubriceringen har därför ändras till olaga hot. 

Evakuerade och inrymda

Boenden i närheten, men som inte bott i de aktuella lägenheterna, ombads stanna inne i sina lägenheter tills vidare information meddelades.

Flera personer som har blivit beordrade att inrymma sina lägenheter har under eftermiddagen och kvällen försökt beställa hem mat, och ett flertal bud har därför motats bort av polis.

Även ett VMA utfärdades för platsen.

I klippet nedan hör du SVT:s reporter Samuel Boström när han anlände till platsen vid 16-tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett misstänkt farligt föremål har påträffats i ett trapphus i Örebro. Polisen har inrymt och samtidigt evakuerat flera lägenheter i Sörbyängen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.