Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen upplever att den synliga narkotikahandeln har ökat. Har man misslyckats? Starta klippet för att höra Per Nylén besvara frågan. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Polisens lägesbild om kriminaliteten i Vivalla: ”Går i vågor”

Publicerad

Vivalla har klassats som ”särskilt utsatt område” av polisen i flera år. Klassificeringen ska bland annat belysa behovet av insatser, men Örebro-stadsdelen har fortsatt drabbats av våldsbrott.

– Våldet har gått från att man sköt någon i knät till att man skjuter någon i huvudet, säger Per Nylén, gruppchef för områdespolisen i Örebro.

Två dödsskjutningar har inträffat i Vivalla de senaste två åren. Sedan 2018 har totalt 31 skjutningar ägt rum i Örebro, med tio dödsoffer och nio skadade.

– Det är en normaliseringsprocess av kriminaliteten som jag tror hela samhället hamnat i, man får pushnotiser om att det hänt igen. Även i gängmiljön är det säkert så att man hamnar i tanken om att det är normalt, vilket det såklart inte är. Det är förkastligt, säger Per Nylén.

Polisens upplevelse: Öppen narkotikahandel ökar

Gruppchefen för polisen i Vivalla ser det som fördelaktigt att arbeta på plats. Det skapar möjligheter att vara synlig och bygga förtroendeingivande relationer i området. Nylén menar att man inte kan ta fasta på en tydlig utveckling i Vivalla, när det kommer till den övergripande kriminaliteten.

– Det går i vågor.

Dock menar Nylén att polisen upplever att den öppna narkotikahandeln har ökat. Till skillnad från tidigare uppges nu grupperingar ha intagit specifika platser där de bedriver sin verksamhet.

– Det är ju i samma grupper där det sedan skjuts och folk dör. Det är ingen annan än polisen som kan stöta i de här grupperna. Vi vet vilka de är och de vet vilka vi är och det gör att vi får en hyfsad effektivitet i det, sedan kan vi inte vända problemen på en kvart, säger Nylén och belyser vikten av förebyggande åtgärder som avklarad skola och att ha ett jobb.

Önskar åtgärd för att skydda barn

Narkotikabruk och försäljning följs ofta av beroende, vilket gör problembilden komplex.

Väldigt unga personer exponeras dessutom för narkotika, i Vivalla har kameror på ungdomstäta platser varit effektiva men försäljningen är ett problem i hela Örebro.

– Vi har ju miljöer där man får narkotikahanteringen nästan rakt in på dörren på en fritidsgård. Där tror jag det skulle kunna hjälpa med en straffskärpningsregel vad gäller hantering av narkotika, i miljöer där ungdomar vistas.

Narkotikan, upphov till mycket kriminalitet, har ökat i den offentliga miljön enligt polisen. Har man misslyckats? Starta klippet för att höra Per Nylén besvara frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.