Förvaltningsrätten slår fast brister inom hemvården i Örebro kommun. Foto: SVT

Örebro får böta för dålig arbetsmiljö inom hemvården

Publicerad

Örebro kommun får böta 40 000 kronor för brister i arbetsmiljön. Det slår förvaltningsrätten fast efter att ha gått på Arbetsmiljöverkets linje om stora arbetsmiljöproblem.

En omorganisation blev upprinnelsen till att personal och brukare slog larm om en mycket ansträngd situation inom hemvården.

Redan i januari förra året pekade Arbetsmiljöverket på en rad arbetsmiljöproblem inom hemvården i Örebro kommun. Huvudskyddsombuden slog larm och skrev i sin anmälan att arbetsmiljön var ansträngd på förvaltningen för vård och omsorg.

Besvär som arbetsrelaterad stress, känslan av dåligt stöd från närmaste chef och sömbesvär presenterades som följder av den dåliga arbetsmiljön. En omorganisation i verksamheten ska ha lett till att cheferna bland annat fått kortare deadlines och rörigt schemahantering enligt skyddsombuden.

Utdömande av vite

Efter Arbetsmiljöverkets besök på arbetsplatsen krävde myndigheten av arbetsgivaren att gå igenom situationerna för cheferna och att göra riskbedömningar av vad arbetet innebär.

Vidare skriver Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska se till att arbetsuppgifterna och befogenheterna för personalen inte innebär risker för ohälsa. Det här är en av punkterna som Arbetsmiljöverket slår fast att arbetsgivaren inte levt upp till i sitt senare återbesök.

Förvaltningsrätten har valt att gå på Arbetsmiljöverkets linje och bifaller ett vite på 40 000 kronor för Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.