Örebro Flygplats, Örebro. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Örebro flygplats krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Örebro flygplats bröt mot upphandlingsreglerna i samband med marknadsföringen av den nya flyglinjen Örebro – London. Det menar Konkurrensverket och kräver 1, 4 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Fallet ska nu prövas av Förvaltningsrätten.

Våren 2021 började flygplatsen i Örebro och Ryanair diskutera en ny flyglinje till London. Diskussionerna omfattade också köp av vissa marknadsföringstjänster från Ryanairs dotterbolag.

Örebro läns flygplats anser att avtalet om marknadsföring inte behövde konkurrensutsättas enligt lagen om offentlig upphandling eftersom det inte fanns några andra möjliga leverantörer av tjänsterna. Konkurrensverket gör en annan bedömning.

– En upphandlande myndighet som väljer att direktupphandla, baserat på sin egen bedömning av att det bara finns en enda leverantör som kan tillhandahålla det myndigheten efterfrågar, riskerar att gå miste om vad marknaden har att erbjuda. Genom konkurrensutsättning får fler leverantörer möjlighet att erbjuda effektivare, bättre och billigare lösningar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Avtalet värt flera miljoner

Hur mycket avtalet är värt vill Konkurrensverket inte gå ut med, men det rör sig om flera miljoner.

– Värdet omfattat av sekretess, men det är över det så kallade tröskelvärdet på 2, 2 miljoner kronor, säger Anna Görgård, processråd på Konurrensverket.

Ärendet har lämnats till Förvaltningsrätten i Karlstad och myndigheten yrkar alltså på att flygplatsen ska betala 1, 4  miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för otillåten direktupphandling. När dom faller är oklart.

– Det är svårt att säga hur lång tid det tar. Domstolen kommer underrätta flygplatsen så att de får yttra sig och så kanske vi yttrar oss igen, säger Görgård. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.