Örebro först ut med sommaren i år

Publicerad

När dygnsmedeltemperaturen överstigit tio grader Celsius fem dygn i sträck – då är det sommar ur ett meteorologiskt perspektiv. Och i år var det Örebro som blev först ut, vilket skedde den 17 april.

För de flesta är det kanske uppenbart att det varit varmt, torrt och soligt den senaste tiden. Men en meteorolog tror inte på sommarens ankomst förrän vissa kriterier är uppfyllda.

– Sommar är det när dygnsmedeltemperaturen varit över tio grader fem dygn i sträck. Det är också anledningen till att vi först nu kan konstatera att Örebro var först ut i landet att få sommar den 17 april, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Valborgsbrasan kan komma väl till pass

Det är en dag tidigare än förra året då den meteorologiska sommaren inföll den 18 april.

– Det är helt klart i tidigaste laget. Normalt sett brukar sommaren anlända meteorologiskt i mitten på maj, säger Åsa Rasmussen.

Vågar man hoppas på att den är här för att stanna? Hur blir det i valborg?

– Vi har ingen prognos för sista april ännu. Men under valborg är man ju ute ganska sent och eftersom varken mark eller vatten har hunnit värmas upp så kan temperaturen sjunka under kvällen. Så förvänta er att frysa, säger Åsa Rasmussen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer