Ullis Sandberg (S). Foto: TT / Press

Örebro i pilotprojekt – ska bygga nya billiga hyreslägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Nyproducerade hyreslägenheter med en hyra långt under det normala. Låter det som en omöjlighet? Örebro kommun säger sig nu ha hittat lösningen, tillsammans med ett privat bolag.

Örebro kommun tror sig ha hittat lösningen på hur man ska kunna bygga fler hyreslägenheter men ändå hålla nere hyrorna. Tillsammans med bolaget Botrygg har man nu inlett ett pilotprojekt som förhoppningsvis ska gå att applicera i andra delar av landet.

– Det är första gången det görs något liknande och vi vet att andra kommuner är intresserade och följer oss, säger Ullis Sandberg (S) ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad.

Vinst på bostadsrätter

Modellen bygger på att en del av lägenheterna i det nya projektet blir bostadsrätter och den andra delen blir hyresrätter.

En del av vinsten på bostadsrätterna finansierar en lägre hyra på vissa av hyresrätterna. Cirka 20 procent av lägenheterna kommer att ha en lägre hyra än normalt och hyresnivåerna låses fast i ett avtal för en period om 15 år. Efter det tillämpas bruksvärdeshyra.

En lägenhet med lägre hyra på tre rum och kök kommer att ha en hyra på omkring 7.500 kronor per månad jämfört med en normalhyra på runt 10.000 kronor i månaden.

Inte bara till för utsatta grupper

Men vilka som ska få tillgång till de billiga lägenheterna är ännu inte klart.

– Vi håller på att jobba fram en modell, säger Ullis Sandberg (S), men det är inte tänkt att fungera som något slags ”social housing” som bara är till för utsatta grupper. Kanske blir det någon form av kommunal bostadsförmedling, men vi jobbar som sagt med det just nu.

Hoppas att fler ska nappa

Av de 130 lägenheter som nu ska byggas på Södra Ladugårdsängen i Örebro kommer 10-20 att vara hyreslägenheter med lägre hyra. Men förhoppningen är att det i slutänden ska bli fler liknande satsningar.

– Vi tänker att det i varje nytt bostadsområde ska finnas bostäder av den här typen. Därför jobbar vi med att få fram ett samarbete som juridiskt fungerar så att fler byggföretag kan hoppa på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.