Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebro kommun är en av få som delar ut slöjor med arbetskläder Foto: Enana Alrafidain/SVT

Örebro kommun en av få som delar ut slöjor med arbetskläder

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun är en av få kommuner i landet där slöjan ingår i basutbudet för arbetskläder till personal som arbetar inom vård och omsorg.

– Vi arbetar aktivt för icke-diskriminerande arbetsplatser, säger Camilla Hofwander, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden Örebro kommun.

Enligt en studie från Socialstyrelsen delar 20 procent av kommunerna ut en slöja med arbetskläder till personal, och beslutet att göra det togs för tio år sedan i Örebro kommun.

– Det är efterfrågan som har styrt, säger verksamhetschefen.

Säker och hygienisk arbetsplats

Kommunen anser att man bidrar till en mer säker och hygienisk arbetsplats för både personal och patienter genom att dela ut dem.

– Vi har en hygienriktlinje och den styrs av att den måste tvättas i ett visst antal grader och vi måste behålla det så för att minska smittspridning. Man ska inte ha privata kläder på jobbet , man ska ha de som vi delar ut för att den kan tvättas i rätt temperatur och vi hanterar det på rätt sätt, säger Camilla Hofwander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.