Det var i somras som tre personer med hemtjänst ska ha bestulits på kontanter inom samma område i Kristinehamn Foto: SVT/TT

Örebro kommun avbryter omvandling av hemvården: ”Uppfyller inte grundläggande krav”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år skulle omsorgsdelen inom hemvården i Örebro förändras. I det nya valfrihetssystemet skulle hälften av marknaden vara kommunens och andra halvan delas upp på privata aktörer. Nu avbryter kommunen omvandlingen – eftersom inget företag som lagt anbud i upphandlingen har uppfyllt kraven.

Det nya valfrihetssystemet skulle innebära att 50 procent av marknaden skulle vara kommunens och resterande 50 procent skulle delas upp på fem fasta aktörer som skulle få tio procent var.

Den påtänkta förändringen skulle göras eftersom kommunen ansett att det funnits för många aktörer på marknaden, vilket gjort det komplicerat för vårdtagare att välja utförare.

För låg kvalitet

En annan orsak är att många aktörer blivit avstängda från att bedriva sin verksamhet på grund av att de inte uppfyllt kraven som finns för att bedriva omsorgsverksamhet.

Därför skulle upphandlingen i det nya systemet sätta fokus på kvalité snarare än kostnader.

Men ingen av de aktörer som lämnat anbud har kunnat leva upp till grundläggande kvalitétskrav, som exempelvis arbetet med avvikelser och försäkran av kvaliteten på vården.

– Det är en besvikelse, säger John Johansson (S), ordförande i Programnämnd social välfärd.

Därför har Johansson som ordförande fattat beslut om att avbryta upphandlingen.

– Vi kan inte gå vidare med upphandlingen, men vi jobbar nu vidare med målet att säkerställa en god omsorg till alla örebroare. För vi har inte gett upp om att förbättra systemet, nu måste vi bara sammanställa vad som hänt och se över hur vi kan gå vidare.

Liberalerna är kritiska

Liberalerna med Karolina Wallström i spetsen har varit kritiska till omvandlingen hela tiden. Nu riktar hon också kritik mot hur upphandlingen gått till.

– Jag är inte förvånad över att upphandligen avbryts. Jag har blivit kontaktad av flera företag inom området som funnit anbudet omöjligt att svara på. Jag anser att processen med anbudsförfarandet gick för fort. Det fanns delar i kraven som var otydliga och onödiga. Vi kan inte ställa högre krav än de på vår egen hemvård, skriver hon i ett pressmeddelande.

Även Moderaterna har kritik att framföra.

– Vi ser nu med tydlighet att ambitionsnivån för valfrihet inom hemvården är låg, skriver Emelie Jaxell, Moderaternas gruppledare i Social välfärd, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.