Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi jobbar i samverkan tillsammans med andra aktörer och polisen, säger Patrik Wallin, brottsförebyggare Örebro kommun. Foto: Johannes Weckström /SVT

Så jobbar kommunen för att göra stan tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Bättre belysning, nedhuggna buskar och trygghetstänk vid planering av nya bostadsområden och andra miljöer. Det är några av de åtgärder Örebro kommun arbetar med för att öka tryggheten.
– Vi jobbar i samverkan tillsammans med andra aktörer och polisen, säger Patrik Wallin, brottsförebyggare.

Enligt polisen har kommunerna en stor möjlighet att se till att medborgarna känner sig trygga i städer och bostadsområden.

– Till stor del håller jag med. Kommunen har en stor ansvarsbit gällande hur platser är utformade, till exempel fyller belysning, buskage och så vidare en stor funktion, säger Patrik Willen, brottsförebyggare på Örebro kommun.

Väktare i city

Trygghetsarbetet är något man gör fortlöpande tillsammans med andra aktörer. Kommunen har dessutom infört väktare som patrullerar citykärnan dagtid och under helger.

– När vi tittar på faktiska polisanmälningar i Örebro kommun så går de ner. Det minskar och har gjort så stadigt och vi ser en ganska stor minskning mellan 2017 och 2018.

Behöver syna skillnader

Om det proaktiva arbetet är orsak till att antalet polisanmälningar gått ner på senare tid inom kommunen är svårt att avgöra, menar han.

– Sen vet vi i nationella trygghetsundersökningar att framförallt kvinnor eller unga tjejer är otrygga i stadsrummet eller i våra bostadsområden. Det där måste vi tillsammans med polis och andra aktörer titta på ordentligt vad den här skillnaden beror på.

Kan man vara trygg i Örebro?

– Ja, det tycker jag. I stora drag så kan man det, säger Patrik Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trygg i sin egen stad ? - Örebro

Mer i ämnet