Restriktioner och rekommendationer för besök på äldreboenden. Foto: TT/SVT

Örebro kommun inför nya lättnader i besöksförbudet på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdag den 4 augusti kan den som testats positivt för covid-19 och nu tillfrisknat göra besök på kommunens vård- och omsorgsboenden. Bakgrunden till lättnaden är att personer med en tidigare konstaterad infektion bedöms vara immuna i upp till sex månader efter insjuknande.

För att kunna göra besök krävs att man kan uppvisa ett positivt så kallat PCR-test, vilket tas för att upptäcka pågående infektion, som inte får vara äldre än sex månader. Det ska ha gått minst 14 dagar sedan insjuknandet, varav två dygn utan feber.

– Det är glädjande att vi nu kan bjuda in fler anhöriga till våra boenden. Vi diskuterade frågan under förra veckan och känner oss nu trygga i beslutet, säger Camilla Brehmer Trumö, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro kommun.

Örebro kommuns vård- och omsorgsförvaltning fattade beslutet i samråd med Smittskyddsenheten på Region Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet