Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikerna Åhrlin (M) och Johansson (S), berätta om vilka möjligheter köpet öppnar upp. Foto: SVT

Örebro kommun köper fastigheter för 154 miljoner – oklar plan för området

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun köper Region Örebro läns fastigheter på Eklundavägen i Örebro för totalt 154 miljoner kronor. Men någon bestämd plan finns ännu inte för området.

– Vi har möjlighet att i lugn och ro fundera på vad vi vill göra med området, säger kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S).

Vid årsskiftet 2024-2025 flyttar delar av Region Örebro läns administration in i nya lokaler och därför säljs nu fastigheterna på Eklundavägen till kommunen. Bägge parter har värderat marken, vilket resulterat i en prislapp på 154 miljoner.

– Det är mycket pengar. Men om tittar på att vi ska utveckla ett område så finns det en långsiktig ekonomi som ser bra ut. Vi ska utveckla juvelen Eyraområdet, säger Anders Åhrlin (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Exakt vad som ska hända med området är fortfarande oklart, men politikerna Åhrlin (M) och Johansson (S), öppnar upp för flera möjligheter. Hör dem berätta mer i klippet ovan.

Fastigheter som ingår i köpet

Fastigheterna som berörs är Skridskon 2 och 3, Slungbollen 1, Staven 5 samt Diskusen 11 och 12. Det är totalt 20 500 kvm och inom fastigheterna ryms idag lokalytor om cirka 16 000 kvm och framtida byggrätter bedöms till 8 000 kvm. Priset för förvärvet är 154 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.