Garphytteklint ligger norr om Örebro. Foto: SVT

Örebro kommun överklagar beslut om Garphytteklint

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun överklagar nu Länsstyrelsens beslut om att inte göra skogen kring Garphytteklint till ett naturreservat, det rapporterar Nerikes Allehanda.

Garphytteklint ligger i Garphyttan norr om Örebro. Ett område som Länsstyrelsen tidigare beslutat om att inte göra till ett naturreservat, eftersom markägaren satt sig emot detta.

– Vi hade önskat att vi kunde nå en överenskommelse med markägaren, men det gjorde vi inte, sa Johan Karlhager, enhetschef vid Länsstyrelsen, till SVT Nyheter Örebro i juni i år.

Frågan har väckt stort engagemang, bland annat från Naturskyddsföreningen som anser att området måste få skydd. Nu har även Örebro kommun överklagat och vill att regeringen prövar länsstyrelsens beslut, rapporterar na.se. Kommunen anser att åtaganden att skydda skogen och naturvärden motiverar att göra det mot markägarens vilja.

– Vi förstår att det finns olika aspekter men vi tycker det finns ett allmänintresse och vill pröva saken, säger John Johansson (S), till SVT Nyheter Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer