Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebro kommun startar egen process för att göra Garphytteklint till naturreservat Foto: SVT

Örebro kommun startar egen process för att göra Garphytteklint till naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har sagt nej, men Örebro kommun inleder nu själv en process för att göra skogsområdet Garphytteklint till naturreservat.

– Det vi har gjort är att köpa oss tid i frågan, säger kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S).

Det nya beslutet, som gäller tills vidare, innebär att miljönämnden i Örebro inför ett förbud mot avverkning i det aktuella naturområdet, i Garphyttan norr om Örebro.

– Rent formell har vi påbörjat en process för att inrätta ett naturreservat. Men det är en process som inte är oåterkallelig. Vi köper oss tid här, säger John Johansson (S).

Naturskyddsföreningen har tidigare sagt att det vore ”en katastrof” om inte området blir naturreservat.

”Kunnat bli aktuellt med snabb avverkning”

Men i somras kom beslut från länsstyrelsen att man inte kommer att ansöka om reservatsbildning, eftersom markägaren satt sig emot detta. Nyligen meddelade Örebro kommun att man överklagar beslutet.

John Johansson säger att han har respekt för båda sidornas ståndpunkt i frågan.

– Vi har sett att det hade kunnat bli aktuellt med väldigt snabb avverkning här. Han (markägaren, reds. anm.) har ju sökt avverkningstillstånd, säger Johansson, och fortsätter:

– Men det här är en fråga vi behöver titta på innan vi landar i hur vi ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.