Bilden är en stillbild från Örebros livesändning av sammanträdet. Foto: Örebro kommun

Örebro kommun polisanmäler demonstrationen i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 november tog sig demonstranter in och avbröt fullmäktigemötet med sång. Demonstrationer i kommunfullmäktige är inte tillåtna och Örebro kommun polisanmäler nu händelsen.

Polisanmälan har lämnats in idag och Örebro kommun inväntar nu polisens hantering av ärendet.

– Sammanträdet är öppet för åhörare, men inga andra än de politiska ledamöterna har rätt att yttra sig under mötet. Det är viktigt att vi har ett öppet forum där medborgare och andra kan lyssna till den politiska debatten. Men det är lika viktigt att mötet följer den ordning som gäller, säger Mats Brantsberg, säkerhetschef i Örebro kommun i ett pressmeddelande.

”Det är själva principen”

Kommunfullmäktiges ordförande Agneta Blom ställer sig bakom beslutet att polisanmäla händelsen.

– Vi måste markera när det sker olagliga handlingar. Det spelar ingen roll vilket budskap som förmedlats eller att det var en fredlig aktion på så sätt att ingen kom till fysisk skada. Det är själva principen för alla aktioner, de är olagliga, säger hon.

Var beredda på konsekvenserna

Aktiviströrelsen som utförde demonstrationen säger att de var medvetna om konsekvenserna när de avbröt fullmäktige.

– Det är ju en konsekvens av civil olydnad. Vi anser att det är en medborgerlig skyldighet att försvara mänsklighetens fortlevnad på den här planeten. Det är den politiska passiviteten som är brottslig. Vi vädjar till fler människor att göra uppror för att skydda livet på den här planeten, säger Jonas Olsson, som är med i aktiviströrelen.

Ni var medvetna om att det kunde polisanmälas?

– Det får man alltid vara beredd på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.