– Vi ska se över hur vi kan ta igen provtagningarna i höst, säger Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska inom mödrahälsovården i Region Örebro län.

Örebro län en av regionerna i landet som stoppar cellprovtagningar

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län är en av ett tiotal regioner i Sverige som väljer att stoppa cellprovtagningar för kvinnor på grund av coronaviruset. Alla kvinnor som skulle kallas de kommande åtta veckorna kommer förhoppningvis kallas i höst istället.

Redan för ett par veckor sedan bestämde sig regionen för att stoppa cellprovtagningarna under åtta veckor framöver.

– Ur smittsmyddssynpunkt har vi ett stort flöde på kvinnor som kommer till mottagningen och en del gravida i väntrummen, säger Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska inom mödrahälsovården i Region Örebro län.

”Ta igen provtagningarna i höst”

Dessutom behöver verksamheten styras om när personalbortfall ökar på andra avdelningar. Många barnmorskor har till exempel behövt täcka upp på förlossningen.

– Vi ska se över hur vi kan ta igen provtagningarna i höst. Vi tar ju aldrig cellprov under somrarna. Det blir en hel del, då vi kallar 1 000 kvinnor i veckan, säger Yvonne Skogsdal.

Konsekvenserna

Joakim Dillner som är professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention tycker att pausen är problematisk. Han menar att det kan ta åratal att komma ikapp med cellproverna och att några kvinnor kan komma att utveckla cancer under tiden, något som Yvonne Skogsdal inte tror kommer ske i Örebro län.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.