Foto: SVT

Örebro Stadsmission har brist på pengar

Publicerad

Stadsmissionen i Örebro har brist på likvida medel för sin verksamhet. Nyligen fattade kyrkorådet beslut om ett omedelbart tillskott på drygt 1,2 miljoner kronor. Inget konstigt, enligt styrelsen och direktorn, som menar att det bara handlar om en omfördelning av förlustgarantin.

Stadsmissionen i Örebro startades 2015 i ett samarbete mellan Svenska kyrkan och frikyrkor i Örebro. Avsikten var att starta olika former av social hjälpverksamhet. I samband med uppstarten budgeterades för ett underskott och Svenska kyrkan åtog sig att genom en förlustgaranti skjuta till medel för att verksamheten skulle kunna komma igång. 

Begär inte mer pengar

Bidragen som kyrkofullmäktige beslutade om var satta till 6 miljoner kronor 2016, 3,3 miljoner 2017 och 2 miljoner för 2018. Men i mitten av augusti i år inkom en ansökan om ett förskott av det ekonomiskt stöd till verksamheten. Enligt direktorn handlar detta inte om att begära mer pengar, utan om en omfördelning.

– Vi har det prognostiserat kämpigt. Det här är inget oväntat, utan handlar om att omfördela medlen i förlustgarantin och ge oss en möjlighet att hantera ekonomin under året som går och inte bara vid årets slut när vi kan visa på förlusten, säger Monica Gunnarsson, direktor för Örebro Stadsmission.

Monica Gunnarsson, direktor Örebro Stadsmission Foto: SVT

Otillräckliga beslutsunderlag

Vid kyrkorådets senaste sammanträde beslutades att betala 1,211 miljoner kronor i en omedelbar utbetalning till verksamheten. Men en av ledamöterna reserverade sig mot beslutet och pekade på otillräckliga beslutsunderlag.

– Jag reserverade mig för att jag inte är nöjd med det underlag vi har fått, säger kyrkoherde Ewa Sehlin.

I reservationen skriver hon bland annat att ”...underlag som styrelse och direktor lämnat till kyrkorådet är undermåliga och visar inte på någon trovärdig åtgärdsplan för att komma tillrätta med den allvarliga ekonomiska situationen, varken för resten av 2017 eller för kommande år 2018.”  Hon skriver också att underlaget visar på risk för fortsatta underskott och att nya akuta insatser inom bara några månader är uppenbar.

– Det finns inga oegentligheter eller felaktigheter, men för att fatta beslut om att ge mer pengar vill jag se bättre underlag för åtgärder, säger Ewa Sehlin.

Kommer inte överskridas

Enligt Gunnarsson har man redan hörsammat den önskan och kommer framgent att ge bättre underlag. Hon menar också att den ursprungliga summan i den förlustgaranti som kyrkofullmäktige beslutade om inte kommer att överskridas.

– Det är alltid en komplex situation att förklara – inte att verksamheterna kostar pengar, men det är ibland en komplex situation att förklara hur pengaflödet ser ut med kostnader och intäkter och periodisering av intäkter. Det är sånt som vi får ta till oss och ge tydligare underlag om, säger Monica Gunnarsson.

Kommunbidrag har fördröjts

Stadsmissionens i Örebro styrelseordförande, Rose-Marie Frebran, förklarade enligt protokollet vid sammanträdet att den försämrade prognosen beror på att beslut från Örebro kommun har fördröjts flera gånger. Hon kungjorde också enligt protokollet att hon kommer att träffa ansvarigt kommunalråd under september för att ”klargöra att kommunen behöver gå från ord till handling”

Fortsatta verksamheter, förutom secondhand-butiker, hjälp till hemlösa och caféverksamhet handlar enligt Monica bland annat om att i vinter åter öppna härbärget ”Vinternatt” i Adolfsberg och fortsätta med helårsverksamheten ”Crossroads” för utsatta EU-medborgare. 

– Just nu så för vi en dialog mellan olika verksamheter och Örebro kommun och utifrån det så kommer verksamheten att formas, men som det som det ser ut nu så kommer vi fortsätta med verksamheterna som vi har det nu och vi planerar för nya, säger Monica Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.