Sabina Tärnqvist, samordnare på Örebro tjejjour, berättar om hur vissa upplever att de blir förföljda digitalt av sina partners. Foto: Nick Strömgren/SVT

Örebro tjejjour vittnar om kontroll på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier som visar ens position kan till exempel användas för att hitta försvunna personer. Men det finns en baksida också. Det menar Örebro tjejjour, som ser hur dessa funktioner också används för att kontrollera var framförallt tjejer befinner sig.

Funktionen är enkel. Du låter dina vänner och andra som kan se dig i appen även se din position. Harmlöst för de flesta, men också något som används för att kontrollera var till exempel ens partner befinner sig.

– Jag tror att det är vanligare än vad vi tror, säger Sabina Tärnqvist samordnare på Örebro tjejjour.

Örebro tjejjour har varit i kontakt med andra tjejjourer runt om i Sverige och har fått bekräftat att de ser samma problematik, enligt Sabina Tärnqvist. Oftast handlar de samtal de har med unga tjejer om misshandel, psykisk ohälsa eller andra problem, men om tjejjourena ställer frågan om personen ifråga även blivit kontrollerad på sociala medier så blir ofta svaret ja.

Normaliserat beteende

Örebro tjejjour menar att den här typen av kontrollerande kan vara ett större problem än vad många unga tjejer tror eller tänker på, och att det uppfattas som normalt.

– Det är sån liten grej, tjejerna ser inte det här som en typ av våld fast det kan vara just det. De kan helt enkelt bli kontrollerade utan sin vetskap, de blir förföljda fast digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.