Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kollar hela tiden hur många matgäster som är på plats så vi försöker anpassa det efter hur mycket vi lagar”, förklarar Pernilla Berg, verksamhetsutvecklare inom måltidsverksamheten i Örebro kommun. Foto: SVT

Örebro väljer annan väg än Karlskogas modell med matlådor för att minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

I Örebros skolkök slängs idag betydligt mindre mat som blir över jämfört med i Karlskogas skolkök. Men Karlskogas modell med matlådor för att minska svinnet har inte varit aktuellt i Örebro.

– Vi känner inte att vi har våra största utmaningar när det gäller serveringssvinnet, säger Pernilla Berg, verksamhetsutvecklare inom måltidsverksamheten i Örebro kommun.

I Örebro kommun har man fått ner serveringssvinnet till tre procent. Det kan jämföras med det betydligt högre svinnet i Karlskoga på mellan tio och tolv procent.

Att servera i mindre skålar, kyla ner, mixa och göra nya rätter av sådant som blir över är några strategier som gett resultat och något vi berättat om tidigare.

– Vi kollar hela tiden hur många matgäster som är på plats så vi försöker anpassa det efter hur mycket vi lagar. Vi lagar också kontinuerligt allteftersom, förklarar Pernilla Berg.

Inte aktuellt i dagsläget att införa

Örebro har ännu inte lyft frågan om matlådor av den mat som blir över, men man följer utfallet i andra kommuner.

– Vi får se om de andra kommunerna gör några vinster så det inte blir någon form av överproduktion, så de som kommer till oss ska få mat med sig hem, säger Pernilla Berg.

Hör varför Örebro kommun inte agerar som Karlskoga i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.