Foto: TT

Örebro län bygger mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbygget i landet fortsätter att öka, inte minst i Örebro län. Det byggs både bostäder och anläggningar på flera håll och 2016 tros bli ett toppår. Det visar senaste konjunkturprognosen från Sveriges Byggindustrier.

– I år investeras 9,8 miljarder kronor i byggnationer i Örebro län. Nästa år kan siffran landa på 10,3 vilket är dubbelt så mycket som 2012, säger Annika Almeen, chef för Sveriges Byggindustrier i Örebro.

61.000 bostäder ska påbörjas

Byggandet av flerbostadshus är på väg mot tidigare rekordnivåer i Sverige. Enligt prognosen från Sveriges byggindustrier ligger flerbostadsbyggandet i landet i nivå med hur det såg ut under miljonprogrammets dagar på 60- och 70-talet. I år kommer bygget av omkring 61.000 lägenheter och småhus påbörjas i Sverige, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med i fjol.

”En positiv cirkel”

Tidigare i år har vi rapporterat om att det är omfattande bostadsbrist i alla länets komuner.  Men nu syns den kraftigaste bygguppgången i Örebro, Östergötland och Uppsala län.

– Det finns många orsaker till att vi sticker ut. Bygget har bland annat varit eftersatt. För några år sen hade många projekt inte ens kommit igång. Men nu har det mesta påbörjats, vilket kommunen ska ha en eloge för. Eftersom Örebro nu växer blir det intressant för företag att etablera sig här. Det lockar i sin tur arbetskraft och därefter byggs bostäder. Det blir en positiv cirkel, säger Annika Almeen.

Stora företagsetableringar på gång

Örebro kommun är platsen i länet där det byggs i särklass mest. Ett exempel är Ladugårdsängen och Sörbyängen. Där byggs för tillfället flera tusen bostäder i olika storlekar, så framöver blir det en helt ny stadsdel.

Andra exempel är Rynningeåsen och hela vägen mellan södra Adolfsberg och Mosås.

– Men det blir inte bara nya bostäder. Samma sak gäller anläggningar och företagsetableringar. Det stora som kommer nu är Lidls centrallager. Sen har vi ju det nya operationshuset, eller H-huset, på USÖ. Där ska det också byggas ett parkeringshus, säger Annika Almeen.

Andra kommuner följer med

Örebro kommun utgör själva motorn i länet. De närliggande kommunerna har hakat på. Det byggs mycket i Kumla men under 2016 har också Hallsberg, Karlskoga och Askersund kommit igång.

– Lindesberg ska exempelvis få en ny skola och Askersund har precis fått en, säger Annika Almeen.

Utvecklingen bromsar 2017

Trots att det ser ljust ut med byggnationerna i år tros investeringarna kylas av under 2017. Dels på grund av minskad efterfrågan på hushåll och dels på grund av arbetskraftsbrist.

– Sen finns det ju också politisk osäkerhet. Bostadspolitiken måste vara gemensam för alla partier, annars finns det risk att den går i fyraårscykler baserat på valen, säger Annika Almeen.

2015 låg bygginvesteringarna på 8,8 miljarder kronor. Enligt prognosen ökar den siffran med 12 procent i år. Men 2017 bromsar alltså utvecklingen in en aning. Då tros ökningen vara 5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.