Foto: TT

Örebro kommun vill att invånarna konsumerar mindre

Uppdaterad
Publicerad

Vårt gemensamma sopberg ska minska i Örebro. Kommunen tar just nu fram en ny avfallsplan för hur det ska gå till. Och kommunen lyfter för första gången in cirkulär ekonomi som en viktig del av lösningen. Formeln är enkel och samtidigt omfattande.

– Dela, laga och återbruka. Det är nyckelorden, men då måste man också tänka på att köpa saker som går att reparera och återvinna. Så det är en ganska stor omställning som vi behöver göra, säger Andreas Sävenstrand, miljöstrateg på Örebro kommun.

Tanken på att dela saker med varann och sälja sådant man inte behöver är inte ny och det finns redan appar och second hand för att saker ska byta ägare. Men det är första gången som Örebro kommun lyfter cirkulär ekonomi som en del i sin plan att minska våra gemensamma sopor.

Medborgaransvar

Det är många delar som måste samverka för att en cirkulär ekonomi ska gå ihop, från produktion till konsumtion och så småningom återvinning.

Kommunen kan ställa krav i sina upphandlingar och ta fram interna krav för återbruk, men i avfallsplanen inkluderas alltså också medborgarna eftersom mycket av det vi köper till slut hamnar på tippen.

– Vi måste fråga oss vad vi köper och om vi verkligen behöver det.

Hoppas på nya företag

I höstas öppnade ju kommunen Fritidsbanken på Tegelbruket, där allmänheten kan låna sportartiklar gratis och Andreas Sävenstrand hoppas att nya företag ska växa fram och att antalet initiativ för att dela, hyra ut eller laga saker ska öka.

– Det kan ju vara inom alla möjliga områden, vandringsryggsäckar, resesängar, stegar, avancerade köksmaskiner. Det är bara att titta sig omkring i hemmet och se vad man har som man kanske bara använder några gånger per år och som någon annan skulle kunna använda när jag inte har den. Jag tror att det kommer att komma nya företag och det är naturligt i ett näringsliv som utvecklas.

Andreas Sävenstrand, miljöstrateg på Örebro kommun, ser gärna att medborgarna kommer med förslag på hur en cirkulär ekonomi skulle kunna fungera i praktiken. Foto: Malin Gotlin /SVT

Vill gärna ha in förslag

Örebro kommun avfallsplan har varit ute på remiss och allmänheten kan komma med synpunkter och idéer fram till sista januari.

– Det räcker inte med synpunkter på det befintliga, utan vi vill få in idéer på saker som behövs för att vi ska kunna göra den här omställningen, säger Andreas Sävenstrand på Örebro kommun.

Hur ställer vi om till en cirkulär ekonomi?

För att ställa om till en cirkulär ekonomi behöver vi förändra hur vi konsumerar och hur vi återvinner. Vi behöver: 

1. Minska konsumtionen av nya saker.

2. Återanvända mer.

3. Designa produkter och förpackningar smartare.

4. Återvinna mer material.

5. Utnyttja energin i det som inte kan återvinnas och som därför måste förbrännas.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.