Örebroare fast i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Markus Allard och Edvard Welander från Örebro befinner sig mitt i statskuppen i Mali i Västafrika. Upprorsstyrkorna har nu stängt landets gränser.

Det är en grupp militärer har tagit kontrollen i Mali och bland annat intagit presidentpalatset i huvudstaden Bamako. Markus Allard och Edvard Welander är bara en mil därifrån.

-Runt omkring oss är det ganska lugnt, förutom skottlossningen som vi hörde under natten, säger Markus Allard.

Markus Allard och Edvard Welander arbetar som rådgivare åt presidentkandidaten Oumar Mariko från vänsterpartiet SADI. De säger själva att de är oroliga för sin säkerhet, men att de är utom fara för tillfället.

-Som organiserad långt ute på vänsterkanten är man beredd på en del saker, säger Markus Allard.

Upprorsstyrkorna i Mali som tagit makten vid en kupp har stängt landets gränser.

-Vi meddelar att alla landgränser och luftrummet till våra grannländer har stängts, säger löjtnant Amadou Konare som uppges vara talesman för CNRDR.

Det var dock osäkert om militären som står bakom kuppen har tillräcklig kontroll för att kunna stänga samtliga gränser i det västafrikanska landet som saknar kuststräcka, uppger Reuters.

Enligt svenska UD befinner sig ett 30-tal svenskar i Mali. De uppmanas att hålla sig inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.