Foto: Dan Hansson

Örebroforskare gör framsteg i kampen mot prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Prostatacancer drabbar många män varje år. Nu har en forskargrupp på Universitetsjukhuset tagit stora kliv i den forskning som kartlägger vilka patienter som hjälps av att opereras och vilka som tar mer skada av det.

När är det läge att operera vid prostatacancer och när bör man absolut avstå ifrån att göra det? Det här är beslut som påverkar patienterna i stor grad. Den forskning som gjorts vid USÖ i Örebro ska nu hjälpa sjukvården att fatta de rätta besluten.

Det handlar dels om att minska risken för dödsfall för de patienter som behöver operation och slippa värre komplikationer för de patienter som bör avstå operation.

Internationella blickar mot Örebro

Bland annat slår den erkända medicinska tidsskriften The New England fast att studien i Örebro fått betydelse för hur den här målgruppen behandlas.

Att det har hänt mycket i området kan Ove Andrén skriva under på.

– Vi opererar inte lika många patienter i dag som tidigare. De som har lågrisktumörer behandlar vi inte längre med kirurgi utan med aktiv monitorering, det vill säga vi följer sjukdomen nära. Det har fått till följd att många slipper de biverkningar som kirurgi kan ge, som impotens och urinläckage, säger han i ett pressmeddelande.

Fler patienter måste följas aktivt

Hur allvarlig cancern är spelar stor roll om en operation ska göras enligt studien.

– Vissa patienter har nytta av att bli opererade för sin prostata, men långt ifrån alla. Det gäller att välja ut rätt patienter. De flesta som får prostata dör inte av sin sjukdom. Jämfört med 1990-talet bör därför fler män med prostatacancer idag följas aktivt och behandlas endast vid tecken på allvarlig cancer, säger Ove Andrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.