Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådman Eva Grandestedt berätta vad Mikael Lindkvist fälls för och varför han inte kunde dömas för en rad andra åtalspunkter. Foto: SVT

Örebroprofil döms för grova skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och omfattande rättegång faller nu domen mot Mikael Lindkvist, tidigare Fahlander. Örebroprofilen har stått åtalad för en rad grova skattebrott och döms nu till 3,5 års fängelse samt fem års näringsförbud.

Mikael Lindkvist är bland annat känd för att ha drivit assistansbolag och varit storsponsor i Örebro hockey, där han också haft flera tunga poster.

Han åtalades i mitten av januari, något som följdes av månader av förhandling i Örebro tingsrätt. Misstankarna har handlat om att Lindkvist undvikit skatt och moms genom brottsliga upplägg kring försäljning av alkohol till privatpersoner som skett genom flera olika bolag.

Han döms för 27 fall av grovt skattebrott.

Frias för konkursbrott

En annan del i åtalet handlar om att han undanhållit tillgångar i samband med att han försattes i personlig konkurs. Lindkvist frikänns dock på åtalspunkten om grovt försvårande av konkurs, grov oredlighet mot borgenärer samt flera fall av grova skattebrott.

Ytterligare en medåtalad man från Örebro döms till fängelse i 1,5 år för sju fall av grova skattebrott. Han var formell ägare till det första bolaget som sålde alkohol.

Åklagarna har menat att Mikael Lindkvist varit den som egentligen kontrollerat bolaget, men Örebro tingsrätt friar honom för skattebrott på den punkten.

Kontrollerat bolag

Rätten slår dock fast att han varit faktisk företrädare för de bolag som sedan fortsatte försäljningen av alkohol och han döms för att ha haft ansvaret att redovisa moms och alkoholskatt.

En anhörig till Lindkvist, också inblandad i alkoholförsäljningen, frikänns från samtliga anklagelser om grova skattebrott.

Enligt domen kommer även upp mot 2 000 liter beslagtaget vin, sprit och öl att förverkas.

Hör rådman Eva Grandestedt berätta vad Mikael Lindkvist fälls för och varför han inte kunde dömas på en rad andra åtalspunkter i klippet längst upp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Video från januari 2024 i samband med att åtal väcktes. Foto: SVT

Mikael Lindkvist (tidigare Fahlander)

2001 startade Mikael Fahlander (numera Lindkvist), assistansbolaget Assistansia AB i Örebro, tillsammans med kompanjonen Ibrahim Kadra.

Assistansia blev landets största koncern för personlig assistans. 2006 såldes 35 procent av aktierna till Humana för 190 miljoner kronor.

Enligt tidningen Dagens industri köpte sedan det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital två tredjedelar av bolaget för 425 miljoner kronor, vilket ökade duons vinst.

2012 rapporterade NA om att Skatteverket börjat granska försäljningen av Assistansia och att de bedömde att Fahlander och Kadra överfört mer än en miljard kronor till tre bolag i Luxemburg som de kontrollerade.

Mikael Fahlander var länge storsponsor i Örebro Hockey, där han varit både ordförande och sportchef.

2018 försattes han i personlig konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.