Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ett stort behov”. I klippet hör du Marie Holm, rektor vid Örebro folkhögskola, prata om hennes kritik mot regeringen och pandemistödet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Örebrorektorn kritisk mot regeringen: Förstår inte värdet av folkhögskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner kronor i minskade anslag jämfört med 2022. Det innebär ett 30-tal färre platser på Örebro folkhögskola i höst. Rektor Marie Holm hoppades in i det längsta att regeringen skulle förlänga det tillfälliga pandemistödet, men så blev det inte.

– Jag hoppas att det skedde snabbt och felaktigt och att man inser det, säger hon.

Majoriteten av kursdeltagarna på Örebro folkhögskola går allmän kurs – en utbildning för dem som saknar behörighet från grundskolan eller gymnasiet. När nu många folkhögskolor i landet måste minska antalet platser sänds dubbla budskap ut, menar Marie Holm.

– Vi säger att en avslutad gymnasieutbildning är den största skyddsfaktorn mot socialt utanförskap – nu tar man bort den möjligheten för många, säger hon.

Pandemistödet var ju tillfälligt – är du lika stark i din kritik mot bakgrund av det?

– Jag är starkt kritisk. Regeringen har även fryst bidraget i flera år framåt trots ökade kostnader och tagit bort ett extra bidrag för dem utan gymnasiebehörighet, säger Marie Holm.

Hoppas på budgeten

Beskedet om minskade medel kom strax före jul och skolan har redan skurit i lokal- och personalkostnader. Marie Holm hyser fortfarande en viss förhoppning om inte behöva minska antalet utbildningsplatser till hösten. 

– Jag hoppas på en vårändringsbudget som visar att regeringen har insett att folkhögskolorna behövs, säger hon och fortsätter:

– Ges möjlighet kan vi definitivt ta emot fler i höst men vi behöver veta det snart annars går vi in i en period av omställningsarbete.

SVT har inte fått någon intervju med utbildningsminister Mats Persson, som via sin pressekreterare svarar skriftligt:

”Regeringens långsiktiga stöd till folkhögskolor ligger fast. De gör ett viktigt arbete över hela Sverige, och fortsätter få stöd i miljardklassen som tidigare. Vissa tillfälliga pandemiåtgärder löper nu ut enligt plan. Regeringen lägger därtill den största skolbudgeten på en generation. Utbildning är högt prioriterat, trots ett svårt ekonomiskt läge som gör att man inte får elda på inflationen.”
 

I klippet berättar Marie Holm bland annat om trycket på platserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.