Foto: TT

Polisen: Nätverk i Örebro förser utländska ligor med bilar

Uppdaterad
Publicerad

Ett kriminellt nätverk i Örebro har utnyttjat bilmålvakter för att förse både utländska och inhemska ligor med bilar. Det framgår av en tidigare opublicerad rapport från polisens nationella operativa avdelning.

Utländska stöldligor som begår systematiska stölder i hela Sverige har under flera år gäckat polisen. En tidigare opublicerad rapport från polisens nationella operativa avdelning, NOA, visar hur ligorna använder svenskregistrerade bilar för att inte väcka onödig uppmärksamhet.

”De svenska fordonen väcker inte uppmärksamhet i villaområden, på landsbygden eller på parkeringsplatser i köpcentra som ett utlandsregistrerat fordon skulle göra”

Polisens rapport visar även hur de kriminella nätverken använder sig av personer som inte är medborgare i Sverige och som kanske inte ens finns i landet som målvakter. När polisen begärde ut uppgifter från Transportstyrelsen hittades en person som ägde 2.685 fordon.

Sökningen begränsades till personer som hade ett samordningsnummer och som ägde mer än tio fordon. Totalt identifierades 512 personer som tillsammans ägde 28.897 fordon.

Staten går miste om många miljoner

Genom att använda bilmålvakter kan nätverken köpa och sälja bilar utan att behöva betala fordonsskatt, parkeringsböter eller fortkörningsböter. På det sättet lurar de staten på många miljoner varje år. När bilägarna kontrollerades mot Kronofogdens register hade de tillsammans skulder på nästan 70 miljoner kronor.

Samtidigt pekas ett brottsnätverk från Örebro ut som exempel på en organisation som förser både utländska och inhemska stöldligor med bilar.

– Det gäller inte bara Örebro utan så här ser det ut i stora delar av landet, säger Leif Andersson som tidigare var chef för polisens underrättelsesektion i Örebro.

Polisen slår fast att det är en organisation som står bakom alla delar av de kringresande stöldligorna. Gärningsmännen bakom målvakterna sysslar inte bara med organiserade stölder utan även smugglingsbrottslighet, människohandel och organiserat tiggeri.

Kräver lagändring

För att få rätsida på problemen vill polisens utredare se en lagändring som gör det olagligt för personer med samordningsnummer att äga mer än ett fordon - om man inte har särskilt tillstånd. Inga oidentifierade personer ska kunna äga fordon. De som redan nu äger många fordon ska inte så skaffa sig fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer