En person omkom då en sprängkapsel exploderade på Orica-fabriken i Gyttorp under söndagen. Foto: Anders Nord/SVT

Orica förbjuds att tillverka sprängkapslar efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjuder nu Orica i Gyttorp att tillverka sprängkapslar. Det efter dödsolyckan som inträffade för ett par veckor sedan.

– Det här är ett formellt beslut. Utredningen pågår fortfarande och vi har en väldigt bra dialog med arbetsgivaren, säger Marianne Tiborn på Arbetsmiljöverket.

Orica, världens största tillverkare av sprängämnen, förbjuds nu att tillverka sprängkapslar i fabriken i Gyttorp, efter olyckan den 7 maj i år, där en person omkom. Det framgår i ett beslut från Arbetsmiljöverket. Företaget har inte heller sedan olyckan haft någon produktion av den typ av sprängkapslar som låg bakom dödsfallet.

– Nej, så är det. Arbetsgivaren, skyddsombud och vi på Arbetsmiljöverket är väldigt överens om att vi tillsammans nogsamt måste försöka utreda olycksorsaken, för att säkerställa att en liknande olycka inte händer igen, säger Marianne Tiborn, enhetschef vid Arbetsmiljöverket

LÄS MER: Arbetsmiljöverket utreder dödsolycka i Gyttorp

Krav på flera åtgärder

I beslutet står att företaget måste utreda ”både direkta och bakomliggande” orsaker till olyckan och med hjälp av den utredningen vidta de åtgärder som krävs för att arbetarnas hälsa inte ska riskeras eller fler olyckor inträffa.

LÄS MER: En person död efter explosion i Orica-fabriken i Gyttorp

Förbudet gäller omedelbart vilket innebär att villkoren måste uppfyllas innan arbetet får återupptas. Företaget erläggs även vite om 100.000 kronor om man inte följer beslutet.

– Men det är som sagt ett formellt beslut. Utredningen pågår fortfarande och nu har vi varit på plats vid ett flertal tillfällen för att försöka komma fram till vad som hände, säger Marianne Tiborn.

– Det enkla svaret just nu är att olyckan inte borde ha inträffat eftersom säkerhetsrutinerna vid den här typen av arbete är minutiösa. Så nu försöker vi alla lägga pusslet tillsammans. Vi har en mycket bra dialog, med samma mål, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.