Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson, var på plats på Åsbro kursgård. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Oro i energibranschen när unik utbildning i Åsbro läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av tekniker som kan bygga ut elnätet de kommande åren är stort. Samtidigt riskerar nu en viktig utbildning i Åsbro i södra delen av länet att läggas ned. Här utbildas 100 av de 130 personer som varje år blir så kallade distributionselektriker i Sverige. 

I budgeten för 2023 har regeringen avvecklat utbildningsformen branschskolor, som är en form av yrkesutbildning på gymnasienivå. En av branschskolorna är Åsbro kursgård där distributionselektriker utbildas, den typ av tekniker som bygger och kan reparera kraftnät.  

Fler behöver utbildas

Utbildningen är viktig för branschen. Energiföretagen, branschorganisation för Sveriges energiföretag, uttrycker därför stor oro. Enligt deras beräkningar kommer det behövas ca 3 000 distributionselektriker fram till år 2030. Med nuvarande utbildningstakt kommer man nå 1 000 – och då utbildas majoriteten i Åsbro. 

Damberg (S): ”Verkar helt fel”

Andra som uttrycker oro är Socialdemokraterna. Under onsdagen besökte partiets finanspolitiska talesperson kursgården. 

– Här utbildas människor som elektrifierar Sverige, och nu finns ett hot mot att den här branschskolan ska lägga ner. Jag tycker det verkar helt fel att göra på det sättet, säger han.

Edholm (L): Behövs andra insatser

SVT Nyheter Örebro har sökt skolminister Lotta Edholm (L) för en kommentar. Hon har via sin pressekreterare skickat en skriftlig kommentar: 

“Det har varit ett bra syfte med försöksverksamheten men totalt sett har det inte svarat mot förväntningarna. Trots flera godkända utbildningar inom olika yrkesområden så har elevdeltagandet varit begränsat eller obefintligt inom många utbildningar.

Det finns dock inga hinder för huvudmännen att själva driva vidare branschnära utbildning utanför försöksverksamheten.

Sammantaget drar regeringen slutsatsen att det behövs andra insatser för att åtgärda kompetensbristen, just nu pågår bland annat två utredningar som ska stärka kompetensförsörjningen”, skriver hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.