Oro över att busslinjer kan dras in på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Att flera busslinjer kan komma att dras in när regionen ska spara pengar oroar Åsa Svedberg och Alex Giebels som bor i Hörken två mil utanför Kopparberg. De är beroende av buss för att ta sig till affären och vårdcentralen, eftersom båda saknar körkort.

Flera busslinjer kan komma att tas bort de kommande åren eftersom samhällsbyggnadsnämnden ska spara 70 miljoner kronor på kollektivtrafiken.

– Vi behöver ha en budget i balans 2025, så vi måste börja spara. Förändringar i trafiken kommer att märkas redan från december 2021 och hålla på fram till 2025, har Länstrafikens kollektivtrafikchef Fredrik Eliasson tidigare sagt till SVT Nyheter Örebro.

Inriktningsbeslutet som tagits i nämnden, innebär att busslinjer med få resenärer kommer att ses över.

Svårt att ta sig till vårdcentralen

Det här är något som oroar Alex Giebels och Åsa Svedberg. De bor i Hörken, och använder bussen för att ta sig till vårdcentralen i Kopparberg, och till affären i Grängesberg för att handla.

– Det kommer knappt funka. Vi har goda vänner som vi kan lifta och samåka med och väldigt bra och snälla grannar. Men man kan inte leva ett självständigt liv utan buss eftersom vi inte kan köra själv.

Funderar på alternativ

Om bussförbindelsen försvinner, ser de flexbuss som alternativ. Eller att ta körkort för mopedbil.

– Jag ska göra teoriprov för mopedbil, så det kanske blir vår lösning, säger Åsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.