Foto: SVT

Oroas för lyxrenoveringar efter ägarbyte

Uppdaterad
Publicerad

Ett hastigt ägarbyte av allmännyttans gamla lägenheter på Tallrisvägen i Brickebacken i Örebro har skapat stor oro hos hyresgästerna. Nu är de rädda för att det ska ske lyxrenoveringar som resulterar i kraftigt höjda hyror.

– Det är lite chockartat. Det är inget som det aviserats om tidigare, säger hyresgästen Mikael Tsiouris.

Mikael är hyresgäst i en bostadsfastighet som snart säljs från fastighetsbolaget Ekström Proventum till Victoria Park. De boende fick beskedet i brevlådan den tionde oktober och försäljningen gäller från den första november.

– Det känns som att det är fel utveckling som Brickebacken tar här. Där gamla allmännyttan blir ett minne blott, egentligen, säger Mikael Tsiouris.

– Det jag kände var att vi inte fick någon information. Vi fick ett brev i brevlådan två veckor innan fastighetsägarbytet. Det känns som att både från EP-fastigheters sida som Victoria Parks sida så hade man kunnat göra det på ett snyggare sätt. Ett mer informativt sätt, säger hyresgästen Malin Edbom.

Renovering som affärsidé

Enligt Hyresgästföreningen har Victoria Park en affärsidé som går ut på att renovera lägenheter.

– Jag känner mig överumplad. Jag tycker att jag borde ha fått veta någonting innan, säger hyresgästen Gunilla Lemke.

– Samma här. Det kom som en överraskning, som en blixt från klar himmel. Vi säger att vi är maktlösa. Vi blir satta på pottkanten, plötsligt. Utan information, kommunikation mellan hyresgästerna och ägarna. Det fungerar inte riktigt, säger Rudolf Lemke.

Efterfrågas inte av alla

Victoria Park säger att de renoverar lägenheterna först efter att en hyresgäst flyttat ut och att det därmed sker succsessivt. Hyresgästföreningen säger att man därmed kanske inte behöver oroa sig för prishöjning så länge man bor kvar.

Men intresseorganisationen menar samtidigt att Victoria Park är en stor, kapitalstark hyresvärd som drivs av sina affärsintressen.

– Effekten blir ju att man får ut många lägenheter med hög standard på hyresmarknaden som kanske inte efterfrågas av alla som står i bostadskön, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.