Thomas Gustafsson, verksamhetschef Partnerskap Örebro. Foto: Philip Naskret/SVT

Oroligt i Baronbackarna – Örebro kommun vidtar åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har det skett flera incidenter runt Baronbackens centrum. Nu kommer Örebro kommun vidta åtgärder för att försöka komma åt problemen.

– Narkotikaförsäljning och grupperingar från flera bostadsområden gör att en hel del känner sig ganska otrygga, säger Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro.

Skadegörelse på Västra Engelbrektsskolan, inbrottsförsök, och en man som misshandlades för att han sa åt en mopedist att inte köra för fort.

Det är några andra händelser som senaste tiden skett i Baronbackarna.

Problem kring centrum

Enligt Thomas Gustafsson kretsar mycket av problemen kring Baronbackens centrum – och det är främst på vardagskvällar och helger som det är otryggt där.

Partnerskap Örebro kommer därför börja med så kallade områdesvärdar i Baronbackarna efter sommaren, ett projekt Thomas Gustafsson menar varit framgångsrikt i Vivalla.

Beviljade statsbidrag

Örebro kommun har även beviljats ett statsbidrag som ska gå till åtgärder mot att unga i utsatta områden dras in i gängkriminalitet. Sammanlagt kommer kommunen få 10,2 miljoner kronor.

– En hel del av de här pengarna hamnar hos socialtjänsten och de kommer i höst att anställa fler fältassistenter som kommer jobba i Baronbackarna, säger Thomas Gustafsson.

Han fortsätter:

– Man kommer också anställa kuratorer som jobbar med föräldrastöd utifrån åldersgruppen 10-12 år, för att förhindra att man kommer in i gängkriminalitet och kommer i kontakt med droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.